Полтавський політехнічний ліцей

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

Цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц, який став страшним символом злочинів нацистів

Голокост, Шоа – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність.

З початком Другої світової війни гітлерівський режим перейшов до “остаточного розв’язання” єврейського питання. В окупованих країнах Європи євреїв позбавляли власності, заганяли в гетто, відправляли у концентраційні табори на масове знищення у газових камерах.

 Влітку 1941 року війна поширилася на територію України. Тут антиєврейська політика нацистів набула ще жахливіших форм – Голокост від куль. Українських євреїв розстрілювали в протитанкових ровах на околицях сіл і містечок. Наймасовішими місцями страт євреїв стали Бабин Яр під Києвом – більше 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) ‑ близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв. Від Голокосту загинули 1,5 мільйони осіб. 

Страхітлива політика терору на окупованій нацистами території України призвела до майже повного знищення єврейської спільноти. В українських містах і селах не стало єврейських громад, що проживали там століттями. Їхнє майно, будинки, квартири зайняли інші і навіть пам’яті про трагедію Голокосту вони були позбавлені за радянських часів.

Україна вшановує пам’ять жертв Голокосту. Ця трагедія мільйонів замордованих  демонструє, до яких наслідків може призвести політика расизму і шовінізму тоталітарних режимів (нацистського й рашистського) та має бути засторогою її повторення. Ніколи знову!

Підготувала викладачка історії та суспільних дисциплін Ольга Єрмолаєва

Facebook
Twitter
Telegram
Print
Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *