Полтавський політехнічний ліцей

Дослідницький проєкт «Війна і екологія»

Україна після Другої світової війни
стала «кривавими землями».
Після нової війни вона може стати ще й
«спустошеною та замінованою землею»
Тімоті Снайдер

З початку війни російські війська обстрілюють нафтобази та великі промислові об’єкти по всій Україні. У ґрунт і підземні води потрапляють важкі метали від снарядів та військової техніки. Пожежі у лісах і степах знищують природне середовище рідкісних видів. Захоплення й обстріли атомних електростанцій, розміщення там техніки та підриви боєприпасів загрожують техногенною катастрофою, яка зробить території навколо непридатними для життя людини.
21 березня 2024 року в нашому ліцеї відбувся захід, на якому учні дослідили вплив війни на екологічний стан України, а саме на природне середовище: на літосферу (грунти), на гідросферу (водойми, річки, моря), на атмосферу (повітря), на живі організми (тварини, рослини).
У міжнародному праві навмисна шкода природному середовищу вважається воєнним злочином. Тому, росія обов’язково понесе за це відповідальність. Україна може стати першою країною у світі, яка отримає репарації за злочини проти довкілля. Збитки, які росія завдала екології України, вже сьогодні складають сотні мільярдів гривень.
Після війни нашій Батьківщині необхідно буде відбудовуватися і відновлюватися. Уже на сьогодні екоактивісти розробили кроки для відновлення природи України після війни, які ми обов`язково втілимо в життя після перемоги.
А поки що – найважливіша перемога, яку ми всі повинні приближати кожен на своєму фронті.

Facebook
Twitter
Telegram
Print
Email

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *